Maria Lichtmis
40 dagen na Kerst is het Lichtmis en daarmee sluiten we de tijd van de lichtfees- ten af. Deze begonnen met Sint-Michaël.
Een stukje geschiedenis
Lichtmis is zoals zoveel jaarfeesten ontstaan it een mengelmoes van gebruiken, tradities en overtuigingen. De christelijke gemeenschap viert sinds jaar en dag Maria Lichtmis op 2 februari als herdenking voor de eerste kerkgang van Maria na Jezus’ geboorte op 25 december. Het was een joods gebruik dat vrouwen na de bevalling van hun kind veertig dagen lang de tempel niet mochten betreden. Vol- gens de christelijke overlevering state ook Maria pas na veertig dagen – dus op 2 februari – naar de tempel (met haar kleine kindje), waar ze na een offer ‘vrijgekocht’ werd. De offergang gold ook als een zuiveringsritueel voor de jonge moeder. Daarvoor werden een lam en een duif geofferd. Armen kwamen er vanaf met twee duiven.
Lang voor de geboorte van Christus hield men in onze contreien, begin fe- bruari, ook al een lichtfeest. Het heidense feest verde het einde van de winter en de komst van het licht. Op borderijen was het de gewoonte om op Lichtmis nieuw personeel aan te werven. Een nieuw werk, een nieuw leven want een nieuw arbeidsseizoen brak aan. Een baas ontving zijn per- soneel met krentenkoeken en drank. Later werden dat pannenkoeken. Toen dit gebruik it de mode geraakte, begon men die pannenkoeken in de huiselijke kring te bakken. Vandaar dat Lichtmis ook pannenkoekendag werd.
De betekenis van het feest op onze scholen
De groeikrachten buiten nemen toe. Het is het feest van het steeds sterker wordende daglicht. In de natuur beginnen de dagen te lengen en de aarde ontwaakt langzaam. De levenskrachten in de natuur gaan weer stromen. We sluiten de kerstijd af, met restjes kerstkaars, die omgesmolten worden en in walnootdopjes opnieuw gaan branden, drijvend in een schaal water, als kleine lichtbootjes. Het water stat symbol voor aardse levenskracht. Nieuw leven wordt verwacht en geeerd. De popes staan symbol voor het nieuwe en jonge leven. Daarom is het in de kleuterschool poppendag.
Praktisch
In de kleuterklas mogen de kinderen hun lievelingspope meebrengen. De poppenkinderen mogen die dag alles mee beleven en er word extra voor hen gezorgd. Ze krigen een zelfgemaakt kroontje. Er word gezongen, ge- speeld en natuurlijk lekkere pannenkoeken gesmuld. In de lagere school mogen de kinderen van klas 1, 2 en 3 hun lievelings- pope ook meebrengen. Alle kinderen worden door de oudervereniging ge- trakteerd op pannenkoeken! Gelieve een alternatief te voorzien (afspreken met leerkracht) indien uw kind omwille van allergie of intolerantie niet van dit lekkers kan meegenieten.