Carnaval
Een stukje geschiedenis
Naar Duitse overlevering is de oorsprong van carnaval te vinden bij de oeroude Germaanse volksfeesten. Het feest werd gevierd met betrekking tot de zich aankondigende lente. De hoop op nieuw leven en het verdringen van het slechte weer en de donkere tiden. Men kleedde zich in nieuwe kleren en wierp doeken om het hood om zo de godinnen te eren.
Men trok dan een Carrus Navalis naar zee. Dit is een schip op wielen waarop narren de voltooing van de donkere wintertijd aankondigden. Dat narrenschip was het symbol van de zonnewagen, die de duisternis overwint.
Anderen beweren dat ons carnaval is afgeleid van het Italiaanse Carne vale, wat ‘Vaarwel vlees! betekent. Het feest dat als laatste, grote smulpartij werd gevierd, waarbij de bederfbare voorraad werd opgebruikt voor de vasten begon op Aswoensdag. Tijdens de vastentijd, die tot aan Pasen duurde, mocht er geen vlees gegeten worden en was er geen snoep voor de kinderen. De vastentijd begint op Aswoensdag en eindigt met Pasen.
Praktisch
In de lagere school mogen de leerlingen verkleed naar school komen, zoals vorig jaar reeds is aangekondigd, werken we elk jaar met een vooraf bepaald thema. Gebruik hiervoor gerust jullie creativiteit! De eerste twee lesuren brengen de kinderen door in de eigen klas en na de speeltijd volt er een optocht langs de kleuterklassen. Feesten doen we aansluitend in de zaal of in de eigen klas.
AFSPRAKEN: Geen wapens (zwaarden, pistolen,…), geen maskers, geen confetti, Wél: een goed humeur, mooie verkleedkleren n veel plezier! Kleuters vieren geen carnaval, zij mogen die dag wel genieten van de bonte stoet van de lagere school.