Spring naar de inhoud

Palmpasen en Pasen

Praktisch

Elk jaar lopen we met de kinderen van onze school met onze Palmpasen-stok, levensboom, door de straten. Deze feestelijk versierde stokken zijn een teken van de naderende lente. De kinderen maken deze stokken zelf, deze geven een beeld voor het wachten op Pasen. De eerste week word er een kruis gesjord (een krachtig beeld voor de schoolrijpe kinderen); de volgende week komen er lintjes aan; daarna eieren of kransen van rozijnen, gedroogde vruchten, noten,… (resten van de winter), symbool voor de natuur die weer tot leven komt. Bovenop de stok prijkt trots een broodhaantje. De haan is het symbool van de levensgeest terwijl de versierde hoepel de zon symboliseert. Klas 5 en klas 6 verzorgen de muzikale omlijsting.

Palmpasen

De zondag voor Pasen nomen we Palmondag. Het is de dag die ons herinnert aan de intocht van Jezus van Nazareth in Jeruzalem. Veel mensen waren in die tijd naar de stad getrokken om er het Joodse Paasfeest te vieren. Ze hadden gehoord over de vele wonderen die Jezus had verricht en kwamen hem nu jubelend tegemoet. Ze sneden palmtakken van de bomen en legden die op de weg.

Pasen

De datum van het paasfeest wisselt ieder jaar en valt op de eerste zondag na volle maan, nadat de lente is begonnen. Wanneer de kinderen vragen “Wanner is het Pasen? Dan is het goede antwoord “Zon en maan zeggen het ons”. Met andere woorden kijk naar de hemel.