Spring naar de inhoud

Sint-Michaël, een herfstfeest …

Eind september is de tid van het jaar waarop het landschap van kleur verandert, de plan- ten hun vruchten geven en vele vogels zich weer an een verre tocht wagen, richting bete- re oorden. Kortom, de zomer heeft zichzelf an ons gegeven en we maken ons nu op voor de winter die gaat komen. Deze periode stat binnen vele culturen en ook binnen one school in het teken van de aartsengel Sint-Michaël. De achtergrond van deze feestdag is tweeledig: enerzijds staat deze dag in het teen van de moed, anderzijds in het teken van dankbaarheid.

Moedige Joris

Dat de herfstperiode bi de mensen om moed vraagt, spreekt voor zich. De kleur van de herfst lijkt een voorbode voor een winter die veel van de mensen vraagt. Het word don- kerder en kouder, de mensen kruipen dichter bij elkaar. De herfstperiode gunt ons de nodi- ge tijd om ons op deze tijd voor te bereiden. De krachten van de heilige Michaël herinne- ren ons jaar na jaar aan de moed die we nodig hebben om ons weer een winter terug te trekken alvorens de bomen weer beginnen te ontkiemen.

Het beeld dat we voor deze moed gebrui- ken binnen de vertelstof is het verhaal van Sint-Joris. Een envoudige jongen die ten strijde trekt teen een draak en zijn volk bevrijdt van het kwade.

Ook binnen onze school komt het begrip moed aan bod. De kinderen van de lagere school spelen tijdens het Michaëlfeest echte moedspelen waarin ze zichzelf volle- dig moeten laten zien. Ook gieten onze tweedeklassers – traditiegetrouw- het Sint- Jorisverhaal in een toneelstuk.

Als dat niet getuigt van de nodige moed?

Dankbare Michaël

Op de wisseling tussen herfst en zomer is het ook de tijd waarop de natuur zin schatten prijs geeft. De ei- ken en kastanjebomen geven vruchten af waarmee onze jongste kinderen aan het werk gaan. Daarnaast voorzien ok vele fruitbomen en groenteplanten ons de nodige oogst om de winter mee door te komen. Op de akkers zien we vele boeren hard aan het werk om de dieren en de mensen de ganse winter van eten te voorzien. In de kleuterschool vieren we hierom het oogstfeest. Waarin we onze dankbaarheid betuigen voor al wat moeder aarde ons weer gegeven heeft. Traditioneel word dit op onze school in een mark gegoten waarin ouders de oogst uit eigen (moes)tuin tentoonstellen en zelfs te koop aanbieden.

We gaan eind september weer met ’n allen kunnen genieten van dit mooie feest, dat ons richting het kerstfeest leidt, het moment waarop de dagen weer beginnen lengen. Genieten jullie met ons mee? Veel goeie moed gewenst!